Fisksätras historia

Fisksätra en del av SaltsjöbadenFisksätra centrum/boendeområde består av tre kvadratkilometer trafikfri och handikappanpassad yta, där Fisksätra Centrum, Fiskarhöjden i väster, Båthöjden i söder och Fågelhöjden i öster ingår.

Redan 1946 köpte Nacka kommun det som skulle komma att bli nya Fisksätra av Erstaviks fideikommiss. Saltsjöbanan fanns redan sedan 1893 och var byggd enbart för att ta människor ut till Saltsjöbaden.

I planerna på att bygga Fisksätra ingick även att bygga en 14 km lång motorväg som skulle passera Fisksätra ut mot Saltsjöbaden.

Arbetet med att bygga Fisksätra påbörjades 1969 och det vinnande arkitektbidraget med slogan ”Det går att gå” är ritat av arkitektbyrån Forsman & Snellman. De ville skapa bra boendemiljöer för en rimlig kostnad och tvättstugorna och lekparkerna skulle fungera som naturliga mötesplatser för de boende.

Efter två år, 1 juli 1971, kunde de första flytta in i Fisksätra. Då fanns ett provisoriskt centrum i slutet av Ålgatan med mataffär, post och bank. Även motorvägen var klar med direktanslutning till Fisksätra, men först 1975 var hela Fisksätra byggt.

Vill du veta mer kan du låna ”Fisksätra ur ett grannskapsperspektiv” av Harriet Hagstedt samt filmen ”Nackasamling” på Fisksätra Bibliotek.

Comments are closed.