Kujay Keita

Fisksätra.se vill presentera ett tillskott till redaktion. Kujay Keita som bor i Ramnäs nära Västersås. Hon har dock hela släkten här i Fisksätra så hon har spenderat många somrar här.  Just nu praktiserar hon på Fisksätra Folkets Hus. Det är en del i utbildningen hon går.

Kujay kommer att intervjua personer i Fisksätra.  Det blir några små porträtt av de  ungdomar som finns i Fisksätra. Den första intervjun kommer på Torsdag den här veckan.
Kujay_Fotor

 

 

Kujay Keita

– Jag är 17 år. Jag går på Thoren business school i Västerås. Jag är här i Fisksätra för att mina släktingar är här. Man kan säga att jag är uppvuxen här fast jag inte bor här.

– Jag brukade komma hit varje sommar när jag var liten. Jag har kusiner, sysslingar och farbröder  här i Fisksätra.

-Min relation till Fisksätra är min familj. Det är också somrarna här när jag var liten. Att vara på Mörten eller Siken eller Braxenparken. Vi brukar fira Eid här.

– Mitt bästa minne är när jag fyllde tio och hade kalas här i Fisksätra.  Det var på Sikgården. Det var jättekul.

– Min dröm är att plugga vidare och lyckas med min youtube som jag och min kompis har. Vi har något som vi kallar gossip time. Ämnet kan vara t. ex killar, hur killar tycker att tjejer ska vara på ett visst sätt osv.

Det finns många ämnen att välja mellan vad gäller Sverige och världen av idag. Världen har ju på många sätt krympt och människor har ständig kontakt med varandra över internet. Detta är inget nytt men det är nu vi börjar se effekten av det. Vi lever på ett annat sätt än vad vi gjorde förut. Kommunikationen är snabb och oredigerad. Det gäller att vara uppmärksam och kritisk. Det är ett konstant flöde av information. Sverige har på många sätt förändrats och står inför nya problem och utmaningar. Jag och Kujay pratar lite om detta och annat.

Sverige

– Det bästa med Sverige är möjligheterna man har här.  Jag är född här. Jag har bott här i hela mitt liv.

– Det sämsta med Sverige är Hur mycket politikerna och media döljer rasismen.

– Om jag var politiker skulle jag jobba för att ingen ska känna sig utanför, alla ska känna sig välkomna och trygga. Män ska inte få högre lön än kvinnor. Alla ska ha samma möjligheter. För att någon inte är svensk ska det inte vara svårare att få jobb.

– Det blir bara värre. Det blir bara flera rasistiska partier som kommer fram. Fler människor skyller allt på muslimer. Det här med Jockiboy. Han sprejade sin kompis med svart färg och sa jag ska göra dig till en apa. Det är kränkande mot oss som är svarta. det är ju något man kallar Black face. Många tog åt sig och andra sa. Varför tar ni åt er? Det är bara ett skämt men det är inte ett skämt för oss. En annan youtuber sa att förintelsen inte har hänt. Det är många barn som kollar på Youtube och blir påverkade av sådant.

Förorterna

– Förorterna i Sverige hur de blir bortglömda. Många dör där, många blir skjutna. De gör ingenting åt det. Jag tror att det bara kommer att bli värre. Även fast Sverige är mångkulturellt så är inte alla välkomna.

Rädsla

– Vad gör mig rädd just nu. Jag går på gymnasiet. Det är läskigt. Jag måste veta vad jag ska göra snart. Jag börjar trean nästa termin. Sedan måste jag veta om jag ska plugga vidare eller jobba. Betygen. Det är så svårt att veta vad man ska göra efter studenten.  Ja g vill ju plugga men kommer jag att komma in? Om jag inte kommer in vad ska jag göra då? Jag vill jobba med något jag brinner för. Jag vill jobba med människor. Civilutredare. Som tillexempel polarna i Nacka.

Glädje

– Det som gör mig mest glad är att det snart är sommar, sommarlov.

Ledsamhet

– Det som gör mig ledsen är det som händer runt om i världen. Mellanöstern, USA, Afrika och även här i Sverige.

Lite annat

– Om jag fick bo vart jag ville i världen skulle jag bo antingen i mitt hemland Gambia eller London. Jag tycker om London.

– Om  jag skulle ge ett råd till människor är det att vara sig själv och inte döma andra. Om man inte har koll fråga istället för att anta.

Red. Jag vill också gå ut med en förfrågan. Skicka gärna in texter eller tipsa om något som händer. Kanske vill du göra ett reportage om något. Kom gärna upp till mig och presentera idéer. Jag sitter på Fisksätra Folkets Hus.

mail: fisksatra.se@gmail.com //Jonny Holmberg. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.