Robert Andersson. En person som inspirerar.

 

När man träffar Robert har han alltid ett leende till övers. Han är en person med ett stort hjärta. Han är också en person som många saker på gång. Han är bland annat en av personerna som startade FFF  (Fisksätra Fiske Förening), han har varit nominerad till att bli årets Nacka bo och han är i högsta grad aktuell som en av de lokala stora vloggarna. Det är bland annat det vi kommer att prataR 2 om i denna intervju. 

En vy från Roberts drönare som han använder flitigt i sina vloggar.

Berätta varför du vloggar.

Jag vloggar för att jag har väldigt bra erfarenhet av saker som man inte ska göra. Jag har lätt att relatera till många människor och därför vill jag synliggöra hur bra det är om man ändrar inställning till människor eller till vardagen. Man får så mycket mer tillbaka om man ler mer och sprider glädje. Genom vloggen har jag möjlighet att visa att man verkligen får tillbaka när man är glad och positiv. Till skillnad ifrån förr i tiden när jag inte var det.

Hur var du förut då?

Det var väl min skolgång som inte har varit den bästa tiden i mitt liv. Jag började vara stökig redan i ettan för att få bekräftelse tror jag. Jag fick höra mycket negativt om min vikt eftersom jag oftast var en av dem som vägde mest i klassen. Jag reagerade fysiskt. Bara för att jag gjorde mycket bus så fick jag även skulden för sådant jag inte gjorde. Folk hade förutfattade meningar. Det var alltid Robert som bråkade. Det blev en ond cirkel och jag fortsatte. Jag hade inte stora förväntningar på mig själv och förväntade mig inte att andra skulle ha det.

Det var vissa som trodde på mig men många som inte gjorde det. Ofta sa vuxna att om jag fortsatte så här så skulle det inte gå bra för mig. Det räcker med att folk inte tror på en för att detta ska skapa en dålig självkänsla.

Din mamma är en viktig person i ditt liv.

Ja! Hon har behövt bli stark på grund av mig, för att klara av mig. Hon och jag har alltid varit väldigt nära varandra, bästa vänner. Hon har varit både min mamma och min pappa. Hon har varit ensamstående med mig eftersom jag inte har några syskon. Typ jag och hon mot världen. Jag har berättat allt för henne och varit hundra procent ärlig. Det räcker inte alltid. Man vill vara en del av samhället och bli betrodd av flera för att känna att man är accepterad för den man är.

Tina en person som jobbade på fritidsgården, hon trodde på mig och vart lite av en andra mamma. Nacka-polarna kom in i bilden för att jag ville ha ett extra jobb och tjäna pengar. Då fick jag jobb hos Nacka-polarna. Då kände jag att de också trodde på att jag kunde förändras.

Hur vill du påverka andra?

Jag hoppas att folk kan inspireras av mig och ta kontakt med mig och att jag kan hjälpa dem om jag kan. Jag vill alltid göra mitt bästa för att försöka hjälpa till.

Är det viktigt att man får många ”views” och följare när man vloggar?

Jag känner verkligen inte det för att min största inkomstkälla är ju inte min youtube kanal utan mina jobb som jag har. Just därför är inte det viktigaste likes, views eller följare. Om jag kan få en person och titta och gilla det, då känner jag mig nöjd.

Hur mycket tid tar det i veckan?

Just nu vloggar jag bara en gång i veckan. Tidigare så vloggade jag varje dag. När man vloggade varje dag hann man inte lära sig så mycket. Idag vloggar jag varje fredag och försöker tänka ut andra videos jag kan lägga ut på kanalen. Om evenemang som händer till exempel. Det tar väl typ en hel dag men nu har jag mer tid att tänka ut hur jag ska lägga upp vloggen. Jag planerar lite under veckan, sedan redigerar jag kanske två-tre timmar på lördagen eller söndagen och så lägger jag ut den på söndagskvällen.

Gör du något manus?

Nä inget manus.

Kan man bli för gammal för att vlogga?

Nej!

När du går till exempel på dessa event är väl de flesta ganska unga?

Jag har mött äldre. Till exempel på Tubecon i Göteborg. Träffade jag en familj som vloggar.

Vem är den störste av vloggarna?

Casey Neistat.

Håller han på fortfarande?

Ja han håller på fortfarande. Han dagsvloggar inte längre men han lägger upp varannan var tredje dag kanske.

Han måste ju vara ofantligt rik?

Ja. Han pratar inte om det, men det är han nog.

Han måste j få sponsring och sådant?

Han brukar inte satsa så mycket på sponsring men han får ju saker.

Han har en sådan skön ton och bra värderingar.

Hur länge tänker du hålla på och vlogga?

Jag har ingen aning. Drömmen hade ju vart att kunna leva på det. Det måste inte vara vloggandet men att jobba med film. Film och foto typ. Det hade ju varit häftigt att kunna leva på sitt youtubande men jag känner inte att jag kommer offra allt för att chansa. Om min kanal skulle växa så kanske jag skulle börja sänka ner med jobb och så.

Har du jobbat med film på något annat sätt?

När jag var liten höll vi ju på med telefonerna. Vi gjorde typ klipp för att skapa en illussion genom klipp. T. ex att man hoppar jättehögt uppifrån och landar på marken. Vi hade även en sådan stor kassetbandskamera.

Vem är din största inspiration?

Det finns många men jag gillar Håkan Hellströms musik. Jag gillar Laleh, Veronica Maggio. Deras texter, deras budskap. Man kan relatera till mycket i deras texter.

Vill du lägga till något?

Det jag har lärt mig utav min uppväxt är att man måste ge folk flera chanser. Hela samhället har ett ansvar att uppfostra barnen. För vissa krävs det lite mer än bara föräldrarna. Det räcker med att en konduktör på tåget säger hej för att ens humör ska bli bättre. Därför tycker jag att det är viktigt att säga hej till folk när man passerar varandra på gatan. Att vara trevlig och tänka på hur man pratar med folk. Vara positiv hela tiden helt enkelt. Alla bör tänka på att vara mer närvarande i vardagen.

Vad är din största drivkraft?

Det är nog min förändring jag gjort. Har fått så mycket mer tillbaka. Man får uppskattning från olika håll. Det gör det värt att göra det jag gör. Det gör att man vill fortsätta och bli bättre. Alla kan ju göra fel så jag tror att det är viktigt att reflektera.

Är bekräftelse viktigt?

Nej jag känner inte bekräftelsebehov längre. Förr tror jag atta jag sökte det. Därför fortsatte min onda cirkel. Nu har jag lugnat ner mig och känner mig bekväm i den jag är. Jag tror att om man väntar och fortsätter jobba så kommer det positiva.

Har du något tips till någon som vill vlogga?

Har man något man vill få ut så kör! Jag har lärt mig genom att vara framför kameran och det har givit mig större självkänsla. I börja kändes det lite obehagligt att stå framför kameran inne i stan. Det var ju bara för att jag funderade på vad andra runt om mig skulle tycka. Det kan man ju aldrig veta. Med tiden kände jag, varför ska jag bry mig om vad jag tror att andra tänker om mig när jag inte ens vet? Jag har lärt mig att inte bry mig om vad andra tycker. Jag har blivit mer avslappnad. Det har stärkt min självkR 4änsla.

Har du någon tanke om karriär?

Det som händer, det händer.

Har du något annat stort intresse?

Ja eftersom jag tycker det är viktigt med lärare och pedagoger och sådant för barnens välmående så tänker jag att jag kanske skulle vilja bli rektor.

När började du träna då?

Kanske fyra år sedan. Jag började promenera. Sedan började jag springa. En kompis frågade om vi inte skulle börja gymma. Sedan märkte jag att jag blev bättre och starkare och kände mig mer hälsosam och då började jag sätta mål.

Har du några tips till andra?

Jag tänker att om du vill något så gör det. Inte för att andra vill det. Tro på dig själv! Det kommer gå bra. Det går alltid bra till slut.

VloggRobert

// Jonny Holmberg

Bookmark the permalink.

Comments are closed.