Fisksätra porträtt

Jasmine Mchater

 Hon är del i föreningen Ung i Fiskis, hon är med i tävlingen Olofssons stage tour i  vilken hon har nått final. Finalen går av stapeln den 17:e december. (Hon kom tvåa. Stort grattis!) jasmine

 Vad gör du under en vanlig dag?

Jag är i skolan mellan åtta till tre. Vissa dagar jobbar jag som barnvakt. Är jag inte barnvakt så tränar jag eller så åker jag till studion och spelar in låtar eller skriver egen musik.

Ibland repar jag inför en show eller uppträdande. Annars är jag hemma och pluggar.

På min fritid så pluggar jag om jag har prov annars sjunger jag väldigt mycket och tränar en hel del.

Vad pluggar du?

Jag pluggar samhälle internationell på andra året i gymnasiet.

Vad är tanken med Ung i Fiskis?

Tanken med Ung i Fiskis är att vi vill hjälpa unga i Fisksätra och unga nyanlända genom att arrangera aktiviteter för att samla alla.

Vad har varit bäst med det här projektet?

Det bästa projektet har nog varit Halloween veckan. Det var otroligt roligt att jobba med alla barnen det var jättekul. Det fanns alltid något att göra och jag är väldigt aktiv så det passar mig perfekt. Sedan fick jag ju även uppträda så det var superroligt.

Berätta lite om din bakgrund och din familj?

Jag är uppväxt här i Fisksätra. Jag bor med min mamma och pappa.

Jag har två syskon en storasyster och en bror.

Min mamma är uppväxt längst upp i Sverige i Haparanda och min pappa är marockan. Han är född och uppväxt i Marocko men har flytta till Stockholm när han blev äldre.

Har du någon dröm? När började den?

Min största dröm är att få sjunga, det är någonting jag brinner för så pass mycket. Jag skulle inte kunna säga när den började för det har alltid funnits där. Jag älskar att ta plats, jag älskar att stå på scen och få göra det jag tycker om. så det har liksom alltid funnits där sedan jag var liten.

Jag skulle även vilja jobba som volontärarbetare. Den drömmen kom nog upp när jag blev äldre. Jag förstod nog inte vad volontär arbetare var tidigare när jag var liten.

Jag vill jättegärna åka till Tanzania, Sudan och Sydafrika och jobba med barn och lära ut i skolor.

Finns det någon person som betyder mycket för dig?

Min syster är nog den som betyder mest för mig. Hon har alltid varit väldigt stöttande i alla mina val så jag känner att hon betyder jättemycket speciellt när det kommer till musiken.

Hur vill du leva ditt liv?

Jag vill påverka saker. Jag säger vad jag tycker. Jag står alltid upp för min egen åsikt. Jag vill leva ett liv där jag känner att jag gör nytta att jag gör något bra. Just därför vill jag jobba med volontärarbete.

Jag tänker att man lever varje dag som om det är ens sista. Att man verkligen tar vara på det.

Folk tänker ”Jag gör det där om en månad eller ett år” men alla människor får inte den chansen

Hur tror du man kan utveckla samhället?

Om jag fick drömma så så tänker jag att alla människor respekterar att alla är olika, att vi alla kommer från olika ursprung. Ett samhälle där all kulturer och etniciteter är välkomna.

Om jag fick drömma skulle jag vilja ha ett samhälle där det inte finns fördomar om folk för att de är från ett visst land eller en viss ort.

Är man från vissa orter finns det mycket fördomar om den orten. Sådant bygger inte upp någonting.

Vad är ditt bästa minne?

Mitt bästa minne var nog  sommaren när jag var med hela min släkt och min familj i Sahara i Marocko för fyra fem år sedan. Det var för att det var den sista sommaren som vi var där allihopa tillsammans. Innan alla blev äldre, jag är yngst i släkten på pappas sida.

Sedan blev alla äldre och skaffade familjer.

den resan var fantastisk. Vi bodde i små tält i Sahara öknen. Det var en jättehäftig upplevelse.

Det är sånt jag älskar att göra. Att se andra kulturer.

// JH

Bookmark the permalink.

Comments are closed.