Öppna förskolan i Fisksätra – en plats att mötas på

Människorna som besöker Öppna förskolan i Fisksätra kommer från alla delar av Nacka. – Här kan man träffa andra vuxna, få råd och fika för en billig penning medan barnen leker, säger en besökare.

Öppna förskolan är en del av familjecentralen i Fisksätra. I familjecentralen ingår Öppna förskolan, BVC och Familjeverksamheten. De har som uppgift att främja barnens hälsa genom att ge råd och stöd till föräldrar i olika situationer. På Öppna förskolan strävar man efter att skapa en bra kontakt mellan besökarna oavsett kulturell bakgrund.

Att delta i Öppna förskolans verksamhet är helt gratis och man kan själv välja när man vill komma. Vissa dagar är reserverade till de riktigt små barnen och på fredagar är det grillning i parken för både stora och små.
grillning-i-braxenparken-med-of

Från babymassage till sopplunch

Personalens roll är att finnas som ett stöd eller bollplank till föräldrarna som besöker Öppna förskolan. De som arbetar här håller i sångsamling varje dag och anordnar olika föreläsningar. De erbjuder även soppluncher, babymassage och olika föräldragrupper. Det finns till exempel mammagrupper för föräldrar med bebisar och ABC- grupper som riktar sig till föräldrar med barn mellan tre och tolv år.

– Vår babymassage är otroligt poppis och grupperna blir snabbt fulla. Det brukar även vara fullt hus när vi får besök av barnpsykologer eller andra föreläsare, berättar personalen.

Råd och stöd

På Öppna förskolan arbetar även en kurator. Dit kan föräldrar vända sig om de vill ha råd och stödsamtal, exempelvis kring olika frågor som rör föräldraskapet.

– Det är roligt att gå till jobbet, det känns viktigt att vi finns här som en naturlig mötesplats för föräldrar och barn. Vi har många besökare och det är alltid lika roligt att få följa barnens utveckling, berättar en anställd.

Härliga möten

Alla som bor i Nacka kommun är välkomna till Öppna förskolan i Fisksätra och till Öppna förskolan i Ektorp. Dessutom finns det två fristående Öppna förskolor i Älta och Boo.

– Det är roligt att träffa människor med andra språk och kulturer. Det blir mycket kroppsspråk, google translate och en blandning av alla språk man kan och det brukar fungera bra. Men det måste låta och se ganska roligt ut om man tänker efter, säger besökaren och skrattar.

Personalen håller med om att de flesta är väldigt bra på att hitta olika sätt att kommunicera med varandra.

– Det kan vara svårt med språket ibland men vi brukar lösa det bland annat genom att ta hjälp av andra tvåspråkiga föräldrar som finns på plats, vilket också kan leda till att nya kontakter knyts. Barnen har ju inga språkbarriärer, de förstår varandra ändå, säger en anställd.

Mobilfri zon

Många uppskattar att det finns en mobilfri zon på förskolan, det ger mer utrymme för att kommunicera med föräldrarna och barnen som är här.

För att läsa vidare Klicka här
Bookmark the permalink.

Comments are closed.