Årsdagen av Slaget vid Stäket närmar sig.

Vem vann egentligen Slaget vid Stäket? Vilken betydelse hade Baggensstäket under Vikingatiden?

Årsdagen är en dag som Museet HAMN uppmärksammar, och även gör sin största satsning under året. De har alla sina guider på plats som värdar, utställningen är pyntad och putsad. Och de arrangerar mycket mer i samband med firandet.

Dels har de två kunniga arkeologer på plats, varav den ena (Slagfältsarkeologen Tomas Englund) representerar utgrävningen och forskningsresultatet, och den andra (Fil.dr arkeologi Peter Lindbom, Uppsala) är fokuserad på vikingatiden och dess betydelse för Baggensstäket. De kommer att föreläsa vid programlägada tillfällen under dagen.

De har en ”tennsoldatsexpert” på plats (Adam Sundbaum) som har målat en fantastisk uppsättning Karoliner som han kommer att visa upp och berätta om hur man målar.

De har bokbord (där författarna finns representerade) med nya lokala böcker, dels ”Älgspårarna” – möten med älgar i Saltsjöbaden. Dels ”Fiskköpare möter fiskare” och ”Fiskköpare, Sumskeppare” – om handeln med levande fisk i Stockholm och skärgårdarna”. Alla böcker skildrar en del av vårt historiska kulturarv.

De kommer också släppa boken ”Fisksätra genom tiderna”, människor, platser och identiteter från järnåldern till 2015, skrivan av Alfonso Madrid – boendes i Fisksätra sedan 1978. 

En bok som vill få oss att förstå vilka faktorer som har betydelse för indentitetsskapande bland människor i ett visst bostadsområde. I boken presenteras framförallt många av de sociala och kulturella aktiviteter som Fiskästra deltagit i sedan bostadsområdet, efter miljonprogrammets dagar, stod klart 1974. En rikt illustrerad och underhållande bok, finansierad av Stena Fastigheter, Nacka kommun genom Fisksätra Folkets Hus och Museet HAMN.

Boken kommer att presenteras under årsdagen av Alfonso Madrid. Finns också till försäljning på museet.

Museet HAMN inviger också en helt ny utställningsdel: ”Fragment och Minnen” en utställning om familjen Nyström, Skogsö och den legendariska vedskutan Josefina. En utställning som har kommit till tack vare Maggie och Hendel Friberg. Hendel Friberg är en av Sveriges mest uppskattade fartygsmålare, vars tavlor hänger på många marina museum. Maggie har under åren skapat otaliga, detaljrika figurer för samma museer. Under många år bodde de på Skogsö och lärde känna familjen Nyström. Tack vare Maggie och Hendels berättelser, men också samlingar och dokumentation som generöst donerats till Museet HAMN, har de kunnat skapa denna utställning.

En utställning som nu kommer att ligga till grund för ett framtida, lokalhistoriskt arkiv över Skogsös historia. Fotografier, brev, föremål, dagböcker och mycket annat berättar om en svunnen tid, blott ett stenkast från museet. Vi hoppas på Maggies och Hendels närvaro under del av Årsdagen.

Förutom detta program så bjuder Museet HAMN på tävlingar, demonstration av silversmide, rabatter (25-50% i butiken) mm.

Med detta program vill de visa att Museet HAMN arbetar vidare med att samla, sortera och presentera det lokalhistoriska arvet på ett engagerande och inkluderande sätt. Bifogar program samt ett par exponeringar från utställningen ”Fragment och Minnen”

TEXT LG Nilsson

HAMN årsdagen av slaget vid stäket i Fisksätra

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.