Glad midsommar

Idag är det midsommarafton och det brukar sägas att det är den ljusaste dagen på hela året. Enligt smhi infaller dock inte sommarsolståndet just på midsommar utan alltid den 21 juni fram till skottåret 2020 då det inträffar strax före midnatt den 20 juni.

”Solståndet inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet”. Källa SMHI

Anledningen till att vi firar midsommar är för att människan i alla år har uppmärksammat brytningstider och dessutom infaller midsommar vid den tidpunkten på året då man i jordbruket hade ganska lite att göra enligt hogtider.se.

På aftonbladet kan man läsa att att midsommar har firats varje år sedan sedan 1952. ”Fram till 1952 firades midsommarafton alltid den 23 juni. Bakgrunden är att midsommardagen sedan 1500-talet sammanföll med Johannes Döparens dag i kristna tron. 1952 tyckte man att midsommar förstörde arbetsveckan och därför ligger dagen nu på en fredag. Midsommar omnämns delvis redan i isländska ättesagor, men det finns ändå få belägg för att midsommarfirandet av idag funnits i förkristen tid”. Källa; Aftonbladet.se

Många brukar prata om att midsommarstången är en fallossymbol som befuktar moder jord, men det historiska ursprunget härrör mer till ett kristet kors än en penis enligit aftonbladet och hogtider.se

Men oavsett hur man tolkar midsommarstången och oavsett vilket datum sommarsolståndet inträffar så vill vi på fisksätra.se bara önska er en riktigt fin midsommar <3

TEXT PMP
Nyponros i Fisksätra på Fågelhöjden

Bookmark the permalink.

Comments are closed.