Sveriges nationaldag och Ramadan

Idag är det Sveriges nationaldag (svenska flaggans dag) och första dagen på Ramadan.

Nationaldag i Fisksätra Fiskis

Det var först år 1983 som 6 juni blev Sveriges nationaldag officiellt, innan kallades den svenska flaggans dag och firades till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform.

Enligt Nordiska muséet fanns det många förlag på när Sverige skulle fira sin nationaldag och bland annat midsommardagen och den 6 eller 30 november låg som förslag. Det slumpade sig dock så att Artur Hazelius (grundare av Skansen) arrangerade en vårfest vars sista dag inföll den 5 juni. Han kallade denna dag för en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag den 6 juni”. Den 6 juni inföll på Gustafsdagen, som hade blivit en vanlig förekommande namnsdag. Det bestämdes senare att man på Gustafsdagen skulle fira årsdagen av Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och 1809 års författning.

Att använda den svenska flaggan vid firandet blev snabbt en tradition även då flaggor var tämligen ovanliga vid denna tid. Det var först 1873 som en svensk flaggan hissades, innan hade svenska flaggan enbart används på sjön.

När kungahuset hissade flaggan 1873 möttes det av stark kritik men det kungliga exemplet följdes av vissa ståndspersoner och därefter restes flaggstänger och hissades flaggor på prästgårdar, järnvägsstationer och skolgårdar, och snart var flaggningen allmän.

Den svenska flaggan är en korsflagga och är världens näst äldsta nationsflagg enligt historiesajten.se. Korset symboliserar kristendomen medan färgernas exakta ursprung är mer oklart.

Idag firas inte bara Sveriges nationaldag utan just i år sammanfaller 6 juni även med starten på fastan för muslimerna. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och ha sexuell samvaro, från soluppgång till solnedgång enligt Wikipedia.

För många handlar fastan om att hålla disciplin och tillbringa dagarna väldigt spirituellt med bön. En vanlig missuppfattning kring ramadan är att fastan skulle vara lika med att svälta, vilket inte alls är fallet. Att fasta är snarare ett sätt att stanna upp och se ”det viktiga” i livet. Stressen och alla måsten i den ständigt snurrande vardagen kan lätt göra att man inte ser, och inte hinner uppskatta, allt det man faktiskt har omkring sig. Fastan gör att definitionen av rikedom, kärlek och hälsa förändras, säger Markiz Talhaoui, kokboksförfattare och deltagare i Sveriges mästerkock 2014.

Det är inte bara inom den muslimska tron man fastar utan Fasta påbjuds inom många religioner som andlig förnyelse, renande process, botgöring med mera. I kristendomen infaller fastan under påsk och sträcker sig 40 dagar.

År 2005 blev 6 juni röd dag och idag kan man gå på medborgarskapscermoni. I år får medborgarskapsceremonin besök av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel läs mer här.

TEXT PMP

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.