Fisksätra Katthem

Gästinlägget av Annika Nordlindh

Visste ni att Fisksätra har ett av Stockholms läns bästa katthem? Fisksätra Katthem drivs av eldsjälen Hans Malmgren tillsammans med volontärer och andra frivilliga. När Hans flyttade till Fisksätra i mitten av 70-talet var området fullt av lösdrivande katter och det blev värre och värre med åren. 1997 fick han nog och startade Fisksätra Katthem och har sedan dess ägnat nästan all sin tid åt de hemlösa katterna, helt på ideell basis. Det har inte alltid varit lätt, men han har varit envis och kämpat och i dag har han ett väl fungerande katthem som räknas till ett av de allra bästa i Stockholm.

 

Stena Fastigheter står för lokalen som ligger i en marklägenhet bland höghusen i Fiskis. Där finns gott om plats för katterna och i ett stort rum ryms ett tjugotal katter som sitter och ligger på golvet, i korgar och i klätterträd. Här finns allt katterna behöver; klösbrädor, korgar med och utan förhängen, mjuka dynor och klätterträd med möjlighet att ligga högt på en avsats och ha koll på läget. Dessutom finns naturligtvis kök och lite längre in flera rum med stora burar där sjuka och katter som inte kan vara tillsammans med de andra får vara.

En gång i veckan får katthemmet besök av en veterinär och varje år har man en kastreringskampanj i samarbete med Stena Fastigheter och djurklinik. Katthemmet rymmer maximalt 40 katter och de kommer från alla håll, både från privatpersoner, sociala myndigheter och polisen. De är ofta svaga och i dålig kondition så man får börja med att ge dem veterinärvård och ha dem i karantän för att inte smitta de andra katterna. Till största delen består arbetet av att vårda katterna och sedan omplacera dem i trygga hem där katten är respekterad som en familjemedlem.

Hans Malmgrens dagar på katthemmet börjar med att tömma kattlådor och städa. Sedan är det dags att fylla på mat- och vattenskålar och gå runt och hälsa på alla katterna och se om de är friska. Ibland är de lite snuviga eller ögonen rinner och då måste man ge dem medicin. Däremellan får han ta emot telefonsamtal och besök från folk som kommer och vill titta på katter och efter cirka tio timmar är hans arbetsdag slut.

– Det är i princip det som arbetet här går ut på, städa och klappa katter. Man får sitta länge med dem och vissa kan ta många år på sig innan man får deras förtroende, säger han.

Fisksätra Katthem

Hans Malmgren är utbildad mentalskötare och har formats i sina jobb både i Sverige och i USA där han bodde några år under 70-talet. Där lärde han sig disciplin, tolerans och att möta människor som är annorlunda. Han hade inget att lära dem, de lärde honom. Och det är likadant med katterna säger han, förstår man det så fungerar det att jobba med både människor och katter. Man kan lära känna en katt till 75 procent, de sista 25 procenten behåller de för sig själva. Man blir aldrig att bli fullärd när det gäller katter och därför tycker Hans att det är det så viktigt att barn växer upp med djur och lär sig tolerans.

Det kostar 1200 kronor att adoptera en katt från katthemmet och då är den ID-märkt, kastrerad, vaccinerad och avmaskad samt har friskhetsintyg. Katthemmet fungerar även som kattpensionat så du kan tryggt lämna din katt där om du ska åka bort.

För mer information gå in på hemsidan www.fisksatrakatthem.se eller på Facebook ”Fisksätra Katthem”. Där kan du också se aktuella bilder på de fina katterna som söker en ny matte eller husse.

TEXT och BILD Annika Nordlindh

Katter på Fisksätra Katthem

Bookmark the permalink.

Comments are closed.