Gästbloggare Konsumentrådgivningen – ta kontroll över dina pengar

Glädjande besked, Konsumentrådgivningen fortsätter blogga här på Fisksätra.se och nu kan ni komma med era egna frågor! Men först, ta kontroll över dina pengar.

Gästbloggare Konsumentrådgivningen.

Budget- och skuldrådgivning – ta kontroll över dina pengar

En viktig del av vad vi gör på konsumentrådgivningen är att ge råd och stöd kring privatekonomi. Det här kallas budget- och skuldrådgivning, och täcker in allt från hjälp med att göra en budget, till ansökningar om skuldsanering. Alla är välkomna till budget- och skuldrådgivningen – och ofta kan vi göra som mest om man tar kontakt med oss redan när man först börjar tappa kontrollen över sin ekonomi. Kanske står man inför en stor förändring i livet – man kanske ska gå i pension eller få barn, eller så har man blivit sjuk eller förlorat jobbet. Då kan det vara bra med ett extra par ögon som hjälper en att se över ekonomin, och fundera över hur man ska få ihop den då man får en lägre inkomst. Men du är också väldigt välkommen om du redan har skulder, skulder som du kanske haft länge och som du inte ser hur du skulle kunna betala av. Då kan vi hjälpa dig med att göra amorteringsplaner, ta kontakt med kronofogden och inkassobolag, och kanske söka skuldsanering.

Även om man drar sig för att ringa oss så finns det mycket man kan göra på egen hand om man vill få mer kontroll över sin ekonomi. Till att börja med är det viktigt att veta vad man har för inkomster, och vart pengarna egentligen tar vägen.

Börja med att lista alla de sätt som pengar kommer in till ditt konto – lön, pension, barnbidrag, bostadsbidrag och så vidare. Skriv sedan ned vilka fasta utgifter du har. Den största utgiften är ofta hyran, men glöm inte andra kostnader såsom el, SL-kort, barnomsorg, telefonräkning, internet och radio- och tv-avgift. Vilken del är störst – inkomsterna eller kostnaderna? Om det är så att dina kostnader är större än dina inkomster, så ska du alltid prioritera hyra, el och mat. Allt annat är en bonus. Många blir stressade av att få inkassokrav för räkningar som man inte kunnat betala, och tanken på att hamna hos kronofogden kan verka skrämmande – men ännu viktigare än att undvika betalningsanmärkningar är att man har någonstans att bo, att man har el, och att man kan äta sig mätt.

De fasta kostnaderna som man har varje månad har många ganska bra koll på – värre är det med kostnaderna för mat, kläder, mediciner och annat som kan skilja sig från månad till månad. Ett enkelt sätt, om man handlar mycket med kort och har tillgång till en internetbank, är att gå igenom sina uttag för den senaste månaden och sortera dem i kategorier, till exempel mat, kläder, medicin, nöjen, och så vidare – utifrån vad som är relevant för en själv. Om man istället föredrar kontanter så kan man under en månad skriva upp alla köp som man gör, och spara alla kvitton. I slutet av månaden kan man då gå igenom sina anteckningar och få en bild av hur mycket pengar man lägger på varje kategori.

Att ta reda på hur mycket pengar man egentligen har att röra sig med är alltid första steget för att få ordning på sin ekonomi. Många som vill reda ut sin privatekonomi börjar med att kontakta de företag som man är skyldig pengar och göra amorteringsplaner. Det kan vara ett jättebra sätt att få kontroll på sina skulder, men risken är då att man tar på sig att betala mer varje månad än vad man egentligen har råd med – och så spricker planen efter bara ett par månader, eller så måste man ta nya lån för att täcka betalningarna. Då är det istället bättre att avvakta lite, tills man vet exakt vad man har råd med och kan förhandla med alla inkassobolag samtidigt. Så skapar man en långsiktigt hållbar ekonomi, som man kan ha kontroll över hela livet.

Om du som läser detta nu tänker att det här låter alldeles för jobbigt, för du har ju inte tittat på dina konton på år och dag, och att din ekonomi är säkert alldeles för rörig för att det ska gå att göra något åt den – ta kontakt med oss! Vi lovar att du inte är värst och att det går att reda ut även din ekonomiska situation. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt, så att även du kan känna dig trygg och självsäker vid tanken på din ekonomi.

TEXT Konsumentrådgivningen

Har du en fråga till Konsumentrådgivningen, om ett köp eller om privatekonomi? I kommande inlägg så kommer vi skriva om några av de problem som vi ofta får samtal om, och vi vill veta om det är något specifikt du undrar över. Mejla din fråga till konsumentradgivning@nacka.se, eller skriv en kommentar på Facebook, så kanske din fråga blir besvarad i inlägget om två veckor!

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.