En dag på Akademiska skolan

En dag på Akademiska skolan

Klockan är strax åtta. Jag står utanför entrén till skolan och tittar på barnen som kommer gåendes från Fisksätra allé.

Vissa är ensamma andra går med sina syskon och vissa dras fram av sina föräldrar nästintill nyvakna. Blonda, mörka, krulliga, mössa, pannband, sjal, alla finns bland de som kommer. Den Svenska flaggan som sitter vid entrén vajar i vinden.

Jag går in, tar av mig skorna och följer strömmen till matsalen. Där sitter redan många barn och äter frukost. Jag sätter mig vid ett tomt bord och lyssnar. Efter en stund kommer nyfikna barn en efter en och säger hej.

Artiga, nyfikna och på perfekt svenska frågar de vad jag heter, varför jag är i just deras matsal och jag får tillfälle att fråga tillbaka, trivs ni i skolan. Alla är överens, ja vi trivs.

Efter en stund töms matsalen. Barnen blir hämtade av sina lärare och går lugnt ut ur matsalen. Jag ser hur de ställer upp på led utanför sina klassrum och när allt är tyst får de gå in.

Jag följer med förskoleklassen. En klass på mellan 17-20 barn. De ställer sig på ett led, går tyst genom korridoren till sitt klassrum och utan uppmaning sätter sig alla på den färgglada mattan, sist in kommer läraren.

De pratar om vädret, vilken dag det är, fastställer dagens datum och sen får de som vill berätta om sin helg. Vad har de gjort? Alla får den tiden som behövs, vissa pratar om kalas, andra om att de städade, någon har varit på mammas jobb osv. Alla lyssnar och alla får sin tid.

När ingen mer vill berätta så blir det ”spindelrim” och jag blir imponerad över lärarens tålamod och barnens förmåga att hitta nya ord. Jag ler lite lätt när ett barn går från dus till snus.

När alla hittat ett ord som rimmar får de börja jobba i sina böcker. De sitter vid runda bord och kan hjälpa varandra samtidigt som läraren och en pedagog går runt och hjälper dem.

Jag smyger vidare och hamnar i tvåans klassrum. Där jobbar de med svenska. De skriver om sin helg, svenskaläraren går runt och pratar med barnen och ger små tips om hur de kan skriva. Stämningen är god och jag blir återigen förvånad över lugnet i klassen.

Sista klassen jag besöker är en etta som jobbar med matte. Vissa sitter med böcker, andra med små datorer och jag får förklarat för mig att det finns något som heter XX där varje elev kan jobba individuellt med uppgifter som läraren lagt upp just för denne. Detta gör att läraren kan se exakt var barnen ligger i kursen och på så sätt kan läraren ge barnen uppgifter i just det som de behöver träna på.

När jag möter rektorn berättar hon att alla som gick ut ettan förra året kunde läsa och även i år kan alla eleverna i ettan läsa, vilket jag tycker är otroligt då jag själv inte kunde läsa när jag gick i ettan.

Akademiska skolan är en friskola som tar i 20 barn/termin till förskoleklassen. Förra året startade de ett högstadium och de är den enda skolan i Fisksätra med högstadium.

Vill du ha mer information kan jag tipsa om att de har öppet hus 30/1-2016. Mer info i kalendern.

//PMP

akademiska skolan i Fisksätra

Bookmark the permalink.

Comments are closed.