Amir Mirzaine

Amir Mirzaine är 17 år gammal.Han har varit i Sverige i ett och ett halvt år. Han kom från Iran men är från början från Afghanistan.

Han drömmer om att bli modell. Han är också en del av ett dokumentärfilmsprojekt som är ett samarbete mellan Ung i Fiskis, Fisksätra Folkets Hus, Nacka kommun, Stena fastigheter och Jobblotsens HVB-hem.

Ung I Fiskis är en ideell förening bestående av ett tiotal Unga vuxna som jobbar för att ordna event som t. ex fotbollsturneringar och andra aktiviteter för unga och nyanlända i Fisksätra.

Dokumentärfilmen vill dels skildra Ung i Fiskis jobb för unga i Fisksätra och nyanlända men handlar också om att bygga relationer och kontaktnät för nyanlända och det samma gäller för oss andra som är inblandade i projektet.

I projektet gör vi också aktiviteter tillsammans. Vi har bland annat spelat cricket, besökt vikingaliv på Djurgården ett fantastiskt museum som drivs bl. a av LG Nilsson som är med och driver Hamn här i Fisksätra också. Vi har tagit hit föreläsare i dokumentärfilm. (Åse Fougner)

Det är ju så att personer på sådana här flyktingboende inte ofta stannar på samma ställe utan flyttas runt beroende på var i processen det ligger. Om det har fått ett eller flera avslag så kan det helt plötsligt flyttas till en annan del av Sverige och så vidare. Nästan alla lever med en ständig oro. Vetskapen om att man kan skickas tillbaka till en plats som man har flytt i från eftersom man känt sig hotad till livet eller upplevt saker som etsat sig in i minnesbanken för alltid.

Amir är målmedveten och driven trotts att han lever i ovetskap om sin framtid. Nästan varje dag jobbar han för att skapa kontakter och nätverk för att komma ett steg närmare sitt mål att bli modell.

Det är viktigt att vi i Sverige öppnar våra hjärtan till max och försöker sätta oss in i dessa personers situation. Det är vår skyldighet, det är det minsta vi kan göra. Ingenting är enkelt. Vi kan inte förvänta oss enkla lösningar. Det gäller att jobba tillsammans mot en bra framtid för alla som kommer hit. Vi kan inte skjuta över det på andra, förvänta oss att de ska lösa saker åt oss. Alla tar sitt ansvar för att jobba för en vacker framtid. Amir Mirzaine gör det helt klart! Titta på den här korta filmen om Amir som är en del i dokumentärfilms projektet. Dokumentären kommer ha premiär i augusti eller september

Vad är det bästa med Sverige?

Det bästa med Sverige är friheten och medmänskligheten.

Vad är din dröm?

Jag vill bli fotomodell och jobba med kläder och design.

Jag vill också studera samhällsvetenskap och bli polis.

Tack Amir!

/JH

Bookmark the permalink.

Comments are closed.