Hej alla kvinnor!

Hej kvinnor!

Här kommer en uppdatering om kvinnosimmet i Saltsjöbaden/Fisksätra.

Den 24e mars var det den åttonde fredagen sen 20 januari som jag, YuSie och Helena försöker att lära kvinnor att simma på Näckenbadets kvinnosimstid 16:00-18:30.

Sedan vi startade har simhallen slagit besöksrekord på den här specifika tiden. Från att ha haft en handfull besökare varje gång och som mest ca 30, har de nu haft över 70 betalande vissa fredagar.

Sen vi startade har flera kvinnor lärt sig att simma (även om tekniken behöver putsas på vissa) och fler är på god väg!
Särskilt glad är jag för framsteg gjorda av två kvinnor som båda var ganska vattenrädda.

kvinnor lär sig simma i Fisksätra

Foto: YuSie

Den ena kom till Sverige när hon var tonåring och satte sig i en vattenrutschkana utan att tänka så mkt på det, kanade ner … och höll på att drunkna. Nu är hon vuxen flerbarnsmamma, har ett bra jobb, kör bil och är stark och kompetent, hon vill bara så förtvivlat gärna lära sig att simma. Hon var den som hjälpte oss att sprida ordet till andra muslimska kvinnor, men ibland har hon ångrat sig för nu kommer det så många att vi inte hinner hjälpa henne. Efter två extra kaotiska veckor på simhallen som sammanföll med att vi tog uppehåll (sportlovet och veckan efter) så var det tack och lov färre och rätt lugnt förra gången. Då ägnade jag mig nästan helt åt henne, och hon vågade simma flera simtag fram till mig. Hon var så stolt över sig själv!

Den andra kvinnan är en äldre dam som berättat att hon simmade som barn, men sen glömt tekniken helt. När hon började vågade hon inte ens ha huvudet i vattnet. Men idag (när det åter var rätt lugnt) kunde jag hjälpa henne mer, och vi övade att ta djupa andetag och sen ha huvudet under vattnet och blåsa ut luften sakta genom näsan. Sen vågade hon att ta lite sats från bassängväggen och flyta mot mig på mage med ansiktet i vattnet! Så oerhört stort för henne, såg jag i hennes strålande ansikte! Och hon ville aldrig sluta när hon kände flytkraften i kroppen! Hon berättade senare att hon varit borta tre veckor pga sjukdom, men för ett par nätter sen drömde hon att hon simmade, så därför kom hon idag, och kanske var det därför hon vågade lite mer.

Det här är bland det roligaste och mest meningsfulla jag någonsin gjort. Visst är det jobbigt också. Vissa gånger tar det emot och jag vill hellre stanna hemma en fredageftermiddag/kväll. Men varje gång jag varit där har jag haft mer energi efteråt. Kan verkligen rekommendera att göra ngt för sina medmänniskor! Rena rama lyckopillret.

PS! Tusen tack till min man för att han lagat middag nästan alla fredagar! Sån lyx att få komma hem till dukat bord efter ett ordentligt dagsverke.

PPS: Mkt glad också över de volontärer vi fått genom gruppen Heja livet på facebook samt volontärer från Saltsjöbaden och Orminge som tar med sig nyanlända kvinnor och hjälper till att undervisa!

PPPS: Vi gillar att simma med kvinnor men inte administration, så om det är någon som känner att de kan tänka sig att hjälpa till med det – hojta!

PPPPS: Vi behöver fler simmkunninga kvinnor som vill hjälpa oss stötta och undervisa så om du har en stund över, tveka inte att komma till Näcken fredagar 16-18.30

 

TEXT YuSie

Bookmark the permalink.

Comments are closed.