Här i Nacka så utvecklar vi – Gästblogg Tomas Haraldsson

”Varje tid, varje samhällsepok, har sina stora skeenden och samtalsämnen men sällan har väl något tagit sig in i varje vrå av tillvaron som det vi nu står inför, eller snarare mitt i. Jag har svårt att använda ord som ”kris”, ”problem” eller med liknande klang – det känns futtigt när dem det egentligen krisar för är dem i den sjunkande ekan på Medelhavet. Men onekligen är vi ställda inför något rätt omvälvande och ska vi fixa det så krävs mycket av oss.

Jag har jobbat på Nacka kommun med arbetsmarknadsutveckling, nyanlända/utlandsfödda och samverkan i tre år snart och det känns lärorikt, stimulerande och riktigt bra (och då var det redan väldigt lovande där på försommaren 2013!). Till en början uttalade jag orden ”jag jobbar på kommunen” med viss försiktighet och jante-känsla, inpräntad med fördomarna kring en kommuns eventuellt bristande effektivitet. Men det är som bortblåst, ”här i Nacka så utvecklar vi…” är nu ord som jag uttalar med trygghet, inspiration och faktiskt stolthet. Landets kommunflora är som en stor bilparkering – allt från rätt trötta gamla Saabar till snitsiga BMW´s (mer yta än hjärta) och det känns  i den liknelsen riktigt fint att få vara med och ratta en pigg, utforskande och rätt fräsig Audi 🙂 Med plats för många.

Med många nya Nackabor så kommer många möjligheter men också delikata uppgifter att lösa. Tillsammans. Nya arbetstillfällen, en meningsfull sommar och fritid för våra unga, tillvaratagande av civilsamhällets och vanligt folks engagemang, motverkande av fördomar och misstänksamhet är saker vi måste lösa tillsammans. Där vill jag och mina kollegor (vi är många som är involverade och täcker olika aspekter av detta enorma område) främja och underlätta goda lösningar, hitta synergier, länka ihop tillgång med behov, lokala arbetsgivare med nyanlända talanger och helt enkelt samarbeta.

Text: Tomas Haraldsson

Bild: Privat

Bild: Privat

Bookmark the permalink.

Comments are closed.