”Jag var ett invandrarbarn i Fisksätra utanför Stockholm”

Även denna helg förekom Fisksätra med positiva förtecken i Dagens Nyheter. Författaren och dramatikern America Vera-Zavala skriver i DN idag, söndagen den 29 februari om Palmemordet och om dikten som hon skrev till Palme efter mordet. America Vera-Zavala var då tio år och gick i Alléskolan i Fisksätra:

”Jag var ett invandrarbarn i Fisksätra utanför Stockholm, den betongförort som i den populära tv-serien ’Solsidan’ används för att lära ett välbärgat villabarn vad en lägenhet är. Jag bodde på Lakegatan, min mormor på Mörtgatan och jag lärde mig svenska på förskolan i Fiskarhöjden där radhusen låg. Min skola låg i gränsområdet mellan betonghusen och radhusen.

Vi var ekonomiskt fattiga men det svenska folkhemmet gav oss det som var viktigt – utbildning och framtidstro. Jag fick gå hos en språkpedagog en timme i veckan för att lära mig att säga svenskans för spansktalande svåra tj-ljud. Och i takt med att jag uttalade stjärna, skinka, stjärt så växte viljan att vara bra på svenska och bli svensk.”

Lånad bild DN - America Vera-Zavala. Foto: TT

Lånad bild DN – America Vera-Zavala. Foto: TT

Läs om America Vera-Zavala och hennes uppväxt i Fisksätra här

http://www.dn.se/kultur-noje/du-gjorde-nagot-stort-for-oss/

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.