Del 3 – 6 steg för att nå jobbet

Nu har vi nått del tre i tisdagsbloggen och idag gästbloggar Petter Strömberg.

6 steg för att nå jobbet

Vem är jag att skriva om hur man når ett jobb? Jo, Petter Strömberg heter jag och jag är verksam som jobbexpert i Nacka kommun. Jag arbetar varje dag med att hjälpa Fisksätras boende att hitta arbete. Ofta lyckas vi, men ännu oftare lyckas folk helt själva. Vår hemlighet ligger i 6 enkla steg. Steg som du kan ta själv.

Att söka arbete är tungt och ofta ganska tråkigt. Men det är väldigt viktigt. Det är viktigt att det blir bra och att det är effektivt. Eftersom jag har gjort det här ganska länge har jag hunnit utarbeta några steg som fungerar bra.

En lätt checklista för dig som söker jobb

Här kommer en lätt checklista för dig som söker jobb. Om du följer de här stegen är jag helt säker på att du mycket snart kommer att hitta en bra anställning!

1. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen

Varför ska du skriva in dig på Arbetsförmedlingen? Jo. Det är nämligen såhär: du får många fördelar om du gör det. Dels har du möjlighet att få gå utbildningar, men du får också ett nystartsjobb. Det innebär att Arbetsförmedlingen går med på att betala en stor del av din lön. Det är bra, för då kommer företagen ha råd att anställa dig!

2. Skaffa en gratis jobbcoach genom Nacka kommun

Genom Nacka kommun kan du helt gratis få hjälp av en jobbcoach. Din jobbcoach kommer att hjälpa dig skriva CV, personligt brev och hitta företag som vill anställa dig. Det är en helt utmärkt chans som Nacka erbjuder. Du kan aldrig förlora något på det. För att få den här hjälpen behöver du bara gå till Fisksätra bibliotek på en onsdag eller en fredag. Då får du direkt hjälp.

3. Skapa utmärkta ansökningshandlingar

Utmärkta ansökningshandlingar kan låta väldigt svårt. Men det behöver inte vara så klurigt. Smartast är naturligtvis att prata med en jobbcoach och få hjälp. Men om man vill göra det själv så handlar det om att ditt CV ska visa vad du har gjort (vad, var, när och hur) och ditt personliga brev ska spegla vem du är på jobbet. I brevet rekommenderar jag att du besvarar följande fyra frågor: (1) Vad har du för bakgrund som gör att du passar? (2) Vad kan du bidra med? (3) Hur är du på jobbet? (4) Varför ska de anställa dig?

Om du lyckas med detta kommer du att få väldigt många positiva svar på ditt brev!

4. Hitta bra företag

Att hitta bra företag är inte så svart som du kanske tror. Det handlar bara om att känna till vilka vägar som är effektiva. Jag brukar rekommendera alla att besöka eniro.se. Om man skriver ”klädbutik Stockholm” på Eniro får du över 4000 träffar. Det är potentiella arbetsgivare för dig. Se till att besöka deras hemsida och skriva ett mejl till dem!

5. Använd Platsbanken

Idag finns det över 100 000 lediga jobb på Platsbanken. Det är väldigt många. Men det innebär inte att det är väldigt lätt att få jobben, tvärtom så är det väldigt svårt.

Det är hög konkurrens och massor av människor som söker. Därför ska du få tre tips:

1. Sök direkt! De flesta processer avslutas långt före sista datumet!

2. Använd sökord. Om du vill arbeta i butik, skriv in: butiksbiträde, kassa, kassabiträde, säljare, kläder, livsmedel. Ja, du förstår nog. Ju fler ord du använder, desto fler annonser kommer du att hitta.

3. Anpassa din ansökan lite. Det är inte så svårt att inleda ett mejl med ”Hej Göran”. Om du vill jobba på Burger King. Skriv det.

Ett litet extra tips är att inte använda funktionen ”skicka ansökan” till företagen. Bättre att skriva ett eget mejl. Det blir nämligen väldigt fult när arbetsgivaren ska läsa din ansökan om du har använt knappen ”skicka ansökan”. Så ta den extra tiden att skriva mejlet!

6. Gör ett schema (och håll dig till det)

En av de absolut viktigaste sakerna när man söker jobb är att sätta ett schema. Om du ska söka två timmar varje dag (det hinner du lätt. Gör det bara.) så schemalägg när. Sätt dig vid skrivbordet hemma mellan 10 och 12. Då kommer du klara det. Sätt också ett mål för hur många jobb du ska söka. Kanske är det rimligt att du söker 5 jobb varje dag. Då blir det 20 jobb i månaden. 240 jobb om året. Sätt ett mål och nå det. Varje dag!

Avslutningsvis några tips och trix

Innan du slutar läsa. Här kommer några tips och trix som du kan använda dig av.

– Om du ringer företag som har annons ute, fråga alltid hur processen ser ut och om du kan få träffa dem så snart som möjligt.

– Om du spontanansöker, avsluta ditt mejl med frasen: ”Jag tänkte slå er en signal på onsdag för att bekräfta att ni fått min ansökan”.

– Du måste inte ha med alla jobb i ditt CV!

– Du måste inte ha med alla utbildningar i ditt CV!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.