Del 1 – Att Bo i Hyresrätt

Från och med i dag och varannan tisdag i några veckor framöver kommer ni hitta matnyttiga inlägg här på fisksätra.se. Med matnyttiga menar jag informativa inlägg om saker som kan vara bra att veta. Här kommer del 1 i Fisksätra.ses matnyttiga tisdagsblogg =)

Att bo i en hyresrätt innefattar ett stort ansvar och det finns mängder med regler som ska följas men det finns även fördelar. Du behöver inte oroa dig om något går sönder i köket eller i badrummet, då du alltid kan ringa vaktmästaren så att denne kommer och lagar eller byter det kostnadsfritt.

I Fisksätra finns det ett flertal hyresgäster som har kvar VLU (Valfritt lägenhetsunderhåll), vilket innebär att de själva ansvarar för inre underhåll som målning, golv etc. Alltså det ingår ingen renovering alls utan den sköter hyresgästen helt själv, i gengäld är hyran lägre.

Men om du vill ha hjälp med lägenhetsunderhållet kan du ansluta dig till lägenhetsunderhåll och har då möjlighet att få en bedömning av skicket i din lägenhet, och efter behov få renoverat. Att underhåll ingår i hyran betyder inte att Stena Fastigheter helrenoverar hela lägenheten, utan de gör en bedömning utifrån de behov som föreligger och vad som sägs i hyreslagen. Du kan själv välja om du vill ansluta dig och om du tackar ja tillkommer en kostnad på 43kr per kvm och år på din hyresavi (detta sker ej automtiskt, det är något du själv måste välja till)

I Lägenhetsunderhåll ingår tapeter, målning kök, lackering av köksluckor och byte av linoleumgolv. Det är möjligt att göra tillval på säkerhetsdörr, badrumsrenovering, balkonginglasning, fläkt och frys.

Men även om du skulle ansluta dig eller är ansluten till att få hjälp med ditt lägenhetsunderhåll så har du själv ansvar för att t ex. värna om miljön och sopsortera och slänga soporna på rätt ställe, läs mer här.

Du har även ansvar för att kolla att din brandvarnare fungerar, se till att du har en hemförsäkring, ansöka om skriftligt tillstånd för att sätta upp parabolantenn och se till att den är korrekt uppsatt (den får inte sitta på fasad alternativt sticka ut från balkong, (det finns risk att den kan trilla ner och skada någon)).

Det är förbjudet att grilla med öppen låga på balkongen eller uteplatsen i flerfamiljshus pga. av brandrisken.

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha godtagbara skäl för det och det krävs alltid Stena Fastigheters alternativt hyresnämndens tillstånd för detta. Tillstånd om andrahandsuthyrningar är alltid tidsbestämda, maximalt 1 år, och prövas i varje enskilt fall. Handläggningstiden är cirka 1 månad, läs mer här.

Vill du veta mer läs här, i nästa tisdagsblogg tar jag upp SGI alltså sjukpenninggrundandeinkomst =)

//PMP

lägenhet i Fisksätra

Bookmark the permalink.

Comments are closed.