Jakten på Fisksätras första logga – tävla med en ny

I Nackaboken från 1975 kan man läsa om redaktören Fransson som bott i Fisksätra sedan december 1973. Han hade som många andra fastnat för Nackahems annonser ”15 minuter från Slussen, 2 minuter från Saltsjöbaden. Här är Fisksätra, Skärgårdsstaden.”

Nu kanske ni undrar varför jag skrivet om redaktören Fransson för även då det är en givande berättelse så är det inte enbart därför jag skriver om honom, utan jag är på jakt efter Fisksätras ”originallogga”.

Som många av er kanske sett på Facebook så har fisksatra.se tillsammans med Folkets Hus och Stena Fastigheter startat en tävling för att göra en logga för Fisksätra. I samband med att vi la upp tävlingen på Facebook fick vi höra att det redan fanns en logga för Fisksätra men ingen kunde säga var den fanns eller hur den såg ut. Nyfikna som jag är bestämde jag att ta reda på detta. Vilken är Fisksätras originallogga???

I berättelsen om redaktören Fransson kan man läsa följande: ”Nästan varje gång redaktören står på sin balkong, tittar han ett tag på skulpturen ”Ryssja”, den väldiga geometriska stålkonstruktionen som förutom att höra till Fisksätras största sevärdheter, också fungerar som klätterställning. Han är mycket fascinerad av dess form och ljus, av växlingen mellan belysta och skuggade delar. ”Samma form utgör symbolen för Fisksätra och återfinns bl a på de gröna och röda och gula och blå flaggorna som vajar över centrum.”

Nu är ju frågan, hur såg flaggorna ut?

Hur mycket jag än letar hittar jag inga bilder på flaggorna som enligt författaren Ralf-Baroni en gång har vajat över centrum, jag hittar dock följande:

Inbjudningskorten till invigningen som var oktober 1974. Innuti kan man se inbjudan från AB Nackahem

Fisksätras Invigning IMG_6425 2

Detta är ett vykort från 1974. Vissa påstår att detta är Fiskstras ”originallogga” och att den även användes av AB Nackahem.

Fisksätra IMG_6423

Jag har läst diverse lektyr från bibliotekets arkiv men jag har inte kunnat hitta något om någon logga. Det var dock roligt att se gamla insändare, information om uppbyggnaden av Fisksätra och få följa de olika politska kamperna såsom den som ungdommarna derv på 80-talet om att de ville ha en egen lokal i Fisksätra.

Tiderna förändras och även det grafiska uttrycket. Här kan ni se exempel på Fisksätras lokaltidning från 1977 samt 1991

Fisksätra tidningen 1977 IMG_6429

Här ser ni även en tidningen från 1984 och 1999, i denna tidningen fanns det bilder från uppbyggnadsåren men fortfarande ingen logotyp syns till…

Fisksätra 84 Fisksätra 1999

Idag vajar Stenas flaggor över centrum och även om vi kommit en bit på vår jakt efter ”originalloggan” så har vi blivit ännu mer övertgade om att en ny logga för Fisksätra kommer lyfta området, skapa en möjlighet för dagens Fisksätrabo att få tycka till och vi hoppas att tävlingen skall skapa en härlig gemenskap.

Precis som med allt annat så måste man våga förnya sig ibland.

Här har ni lite gamla härliga logotyper =)

Nackahem logotyp IMG_6401 2 IMG_6404 IMG_6406 2 IMG_6408

Vill du vara med och tävla?
Steg 1 – Utforma din logga

Steg 2 – Skicka in ditt bidrag senast 13 september 2015 kl 17.00 till logga@fisksatra.se eller lämna in bidraget på Fisksätra Folketshus.

Steg 3 – Juryn kommer under v 38 välja ut de 3 bästa bidragen.

Steg 4 – Under v 39 & v 40 kommer de tre utvalda bidragen att finnas på Folkets Hus, där du kan rösta på din favorit.

Steg 5 – Vinnaren presenteras & får motta sitt pris. (Det bidrag med flest röster vinner.)

Tävlingsregler
Giltig tävlingsperiod 2015-07-06 till 2015-09-13. Vinnaren kommer att publiceras på Facebook & Instagram. Genom att delta i tävlingen godkänner deltagaren att namn, adressuppgifter och annan personlig information kommer att lagras och sparas. Fisksatra.se förbehåller sig rätten att publicera vinnarnas namn.

Juryns beslut kan ej överklagas.
Om juryn misstänker någon deltagare för fusk eller andra oegentligheter förbehåller vi oss rätten att utesluta personen i fråga från tävlingen utan vidare spisning.

Alla deltagare måste följa europeiska lagar om copyright. Bidrag får inte innehålla uttalanden, fakta, information eller citat som kan förnedra eller skada en person eller grupp av människor.
Bidrag får inte innehålla uttalanden, fakta, information eller citat som kan uppmuntra förföljelse av människor p.g.a. ras, åsikt, nationalitet, kön, yrke eller annan övertygelse. Inte heller får bidrag uppmuntra brott.

Det vinnande bidraget är fisksatra.se egendom. Fisksatra.se har rätt att redigera, utöka, förbättra, modifiera, reproducera bidragen från det datumet de skickas in. Deltagaren säger upp alla rättigheter till sitt verk från det datumet bidraget skickas in. Bidraget får inte ha använts tidigare. Inskickat bidrag kan inte dras tillbaka. Försenat bidrag kan ej vara med och tävla.

Om deltagare är under 18 år krävs målmans skriftliga godkännande för att delta. Vinnaren kommer offentliggöras i oktober på Folkets Hus.

Vill du vara med och synas/sponsra realisefesten hör av dig till info@fisksatra.se

TEXT PMP

PS. Nu är den hittad, Fisksätras originallogga, läs mer på http://bloggen.fisksatra.se/2015/09/02/fisksatras-logga/ DS.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.